Oto Emniyet Sistemleri

Oto Emniyet Sistemleri

Sürüş fiilini bir bütün olarak ele alırsak hem aracın kendisi hem de araç içerisinde seyahat eden insanlar açısından bazı güvenlik sistemleri bulunur.

Sürüş esnasında otomobil tarafından tespit edilecek bazı durumların sürekli hazır bulunan sistemlere aktif güvenlik sistemleri adı verilirken; olası bir kaza anında devreye giren sistemlere ise pasif güvenlik sistemleri adı verilmektedir. Aktif güvenlik sistemleri gelişen teknolojik ve bilimsel gelişmelerle birlikte otomobillere entegre olmuştur ve görevi sürücünün hata payını azaltıp insanlara güvenli bir sürüş sunmaktır. Pendik Oto Emniyet Sistemleri, Araç Güvenlik Sistemleri ve Pendik Oto Bakım Servisi ihtiyaçlarınız için bizleri arayabilir, ihtiyacınız olduğunda vale hizmetimizle aracınızı yerinizden ayrılmadan servisimize teslim edebilirsiniz.

Araç aktif güvenlik sistemleri

Aracın beynine bağlı şekilde olası bir kazayı engellemek adına sürekli olarak çalışan sistemler aktif güvenlik sistemleridir. Fren, motor, kaporta gibi parçalarda bulunan sensörler araç beynine anlık veriler göndererek bazı sistemleri otomatik olarak devreye sokarlar. Abs, Asr, Asc, Esp, Ebd, Dsc gibi fren merkezli aktif güvenlik sistemleri olduğu gibi her hangi bir aksama bağlı bulunmayan yorgunluk tespit sistemi, şerit takip sistemi gibi bazı aktif güvenlik sistemleri de vardır.

Araç pasif güvenlik sistemleri

Otomobilde bulunan ve kaza anında devreye girmek üzere tasarlanmış sistemler, pasif güvenlik sistemleridir. Olası bir kaza ihtimaline karşı sürücünün ve yolcuların güvenliği açısından hava yastığı, emniyet kemeri gibi bazı sistemler tasarlanmıştır. Hava yastıkları kaza anında patlayarak sürücü ya da yolcunun aldığı darbeyi en aza indirmeyi amaçlar. Emniyet kemeri ise bir darbe alındığında ortaya çıkan kinetik enerjiyi emerek insanların savrulmasını engeller. Bunlarla beraber araç kaportasının da bir kaza anında alınan darbeyi emmek ve insanlara ulaşmasını engellemek gibi pasif güvenlik sistemlerine dahil edebileceğimiz işlevi de vardır.

Sıkça Sorulan Sorular

ABS Fren Sistemi

Abs fren sistemi, Anti-Lock Braking System tamlamasının İngilizce kısaltmasıdır.  Tam çevirisi Kilitlenme Önleyici Fren Sistemi’dir. Geliştirilme amacı yüksek hızlarda ya da kaygan zeminlerde yapılacak frenajın mesafesini, süresini kısaltmak ve daha güvenli bir sürüş sağlamaktır.

ASR Fren Sistemi

Asr fren sistemi aracın motorundan çıkan tahrik gücünün yol yüzeyine uygun seviyenin üzerinde olduğu durumlarda devreye giren, Abs fren sistemi ile bağlantılı olarak çalışan, patinaj algılandığında motora gönderilen tahrik komutunu düşüren ve sürüş güvenliğini tehlikeye sokan patinajı önleyen aktif güvenlik sistemidir. Güncel teknoloji ile üretilen neredeyse tüm araçlarda bulunur.

ASC Fren Sistemi

Active Stability Control tamlamasının İngilizce kısaltması olan ASC fren sistemi, aracın sürüş anında patinaj çekmesini ve kaymasını engelleyen bir elektronik güvenlik sistemidir. Olası bir patinaj ya da kayma, sensörler vasıtasıyla algılandığında her bir tekere bağımsız frenleme uygulayarak yol tutuşunu sağlar. Özellikle yağışlı havalarda kayganlaşan yollarda aracın yoldan çıkmasını engeller.

ESP Fren Sistemi

ESP fren sistemi, fren kilitlenmesini önleyen ABS ve patinaj önleyici ASR ile senkronize şekilde çalışan fren sistemidir. Tam açılımı Electronic Stability Program’dır. ESP fren sisteminin amacı aracın dengeli ve güvenli bir biçimde kullanılmasında sürücüye yardımcı olmaktır. Kendisine bağlı bulunan sistemler ve sensörler aracılığıyla Tek başına bir sistem olmayıp ABS ve ASR ile birlikte bir sistemler bütünüdür.

EBD Fren Sistemi

EBD fren sistemi, İngilizce Elektronic Brake Force Distribution tamlamasının kısaltmış hali olup gelişen teknoloji ile birlikte araçlarımıza dolayısıyla hayatımıza girmiştir. Teknik olarak her bir tekere ayrı ayrı bağlı frenlere birbirinden bağımsız fakat gerekli olan kuvvette basınç uygulayarak dengeli ve güvenli bir frenaj yapmak için tasarlanmıştır. EBD fren sistemi olmayan araçlarda hidrolik basıncının aracın arka ve ön tekerlerine olması gerekenden farklı şekilde dağılması sonucunda araç durmak istenildiğinde duramaz ve kızaklama olarak tabir edilen fren kilitle olayı meydana gelir. Bu da güvenli bir sürüşün önüne geçer. 

DSC Fren Sistemi

DSC fren sistemi sürüş esnasında otomatik frenlemeyi sağlayan bir aktif araç güvenlik sistemidir. ABS fren sistemi ile senkronize şekilde çalışan DSC fren sistemi aracın anlık ivmesi, tekerleklerin yönü ve açısı gibi verileri sensörler aracılığıyla beyne ileterek en optimum frenlemeyi otomatik olarak yaparak görevini yerine getirir.

İlgili Konular

Katalizör Arızası

Katalizör Arızası

Katalizör, modern otomobillerin egzoz sistemlerinin ayrılmaz bir parçasıdır ve aracın çevreye olan etkisini azaltmak için kritik bir rol oynar.

Rehbere git

Baskı Balata Arızası Belirtileri

Otomobilinizin vites sistemi, sorunsuz bir sürüş deneyimi için hayati önem taşır.

Rehbere git
Baskı Balata Arızası Belirtileri
Hibrit Araç Bakım Servisi

Hibrit Araç Bakım Servisi

Pendik´te hibrit araç bakım servisi, garantili onarım ve bakım hizmetleri sunar. Hibrit araçlar için kapsamlı ve güvenli çözümler sağlarız.

Rehbere git

Periyodik bakımda ne yapılır?

Periyodik bakım, otomobil üreticilerinin ürettikleri arabalar için kilometre cinsinden belirlenen limitler aralığında yapılmasını tavsiye ettikleri bir işlemdir. Otomobillerin kullanımı esnasında hem trafikte güvenliğin temini hem de aracın ideal performansı sürekli sunması araç periyodik bakımlarının zamanında yapılması ile sağlanır. Araçlarda bulunan elektronik ve mekanik tüm sistemler periyodik bakım işlemi sırasında kontrol edilir. Bu sistemlerin görevini yerine getirip stabil bir performans sunması, araç sürücülerinin periyodik bakımların düzenine sadık kalmaları ile m...

Rehbere git
Periyodik bakımda ne yapılır?