Oto Akü Kontrolü

Oto Akü Kontrolü

Oto aküsü, akümülatör kelimesinin kısaltılmış hali olup arabalarda hem marş hem elektrik depolaması hem de ihtiyaç duyulan anlarda elektrik kullanımı amaçları ile bulundurulmaktadır.

Akü aracın çalışması için gerekli bir parça olduğundan voltaj ve amper değerlerinin düzenli kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu kontrollerin sağlanabilmesi için bazı donanımlar gereklidir. Akü kontrolü üç kategori altında yapılır.
Birincisi akünün akım gücü, ikincisi akünün gerilim gücü, üçüncüsü ise akünün iç direnç gücüdür. Bu üç kategori için ayrı ayrı ölçüm cihazları gerekse de multimetre olarak adlandırılan alet ile gerekli tüm kontroller yapılabilmekte ve akünün mevcut durumu tespit edilebilmektedir. Pendik akü hizmet avantajlarımızdan faydalanmak için Pendik oto bakım servisi uzman ekiplerimizden bilgi alabilirsiniz.

Akü değerleri ne olmalı?

Pendik akü olarak değerlendirmemiz, akünün değerlerinin ortalamasının ne olacağı otomobilin hangi ölçülerde bir akü taşıdığına göre değişmektedir. Araçlar farklı ölçülerde akülere ihtiyaç duyabilir bu da akü değerlerinde genel geçer ölçü verilmesini engelleyen bir durumdur. Akü değerlerinin ne olması gerektiği akım gücü, gerilim gücü ve iç direnç gücü olarak üç başlık altında incelenmelidir. Örneğin 72 Amper güce sahip akünün kullanılması gereken bir araca 50 Amper güce sahip bir akü takıldığında her ne kadar 50 Amperlik akü yeni ve optimum değerleri taşısa da aracın ihtiyacını karşılamayacağı için uzun vadede aracın marş basmaması ve elektrik aksamının tam çalışmaması gibi problemler doğurabilir.

Akü bitik olduğu nasıl anlaşılır?

Akünün bitik olduğunu anlamanın birkaç farklı yolu vardır. Öncelikle akü değerleri belirli aralıklarla ölçüldüğünde bitik olup olmadığı her hangi bir olumsuz durumla karşılaşılmadan fark edilebilir. Eğer araç marşa basıldığında çalışmıyorsa, araç içindeki lambalar ile araç ekranı hiç yanmıyor ya da soluk şekilde yanıyorsa akünüz bitmiş demektir. Ayrıca birçok arabada akünün bittiğini ani şekilde öğrenmemek için bir ikaz lambası da bulunmamaktadır.

Akü zayıf olursa ne olur?

Akü bir arabanın çalışması için elzem olan parçalardan bir tanesidir. Şayet akü yeterli düzeyde bir voltaj değerine sahip değilse yani zayıflamışsa tek seferde marş almayacaktır. Bu akünün zayıfladığının en güçlü kanıtıdır ve dikkate alınmazsa aracınız sizi hiç olmadık bir yerde yolda bırakacaktır. Akünün zayıf olması durumunda yaşanacak bir diğer olumsuzluk da çekiş gücünün dik yokuşlarda düşmesi, oto elektrik sistemleri için problemidir. Akü zayıfladığında kendini şarj etmekte zorlanacağı için motor daha fazla güç harcamak zorunda kalacak ve haliyle daha yüksek performans gerektiren durumlarda aracınız bu ihtiyacı karşılayamayacaktır.

Hangi Marka ve Modellere Akü Hizmeti Veriyoruz?

Pendik akü servisimiz Bosch Car Service bünyesi altında hizmet vermektedir. Dünya çapında marka ve kalitesi ile öne çıkmış tüm araçlar için akü bakım, onarım ve değişim desteği sağlıyoruz. Alanında uzman teknik personelimiz ile gerekli olduğu durumlarda kendi ürettiğimiz ve küresel çapta kalitesi ile tanınan Bosch marka aküler ile de aracınızın aküsünün değişimini yapmaktayız. Pendik akü desteğimiz ve akü kontrolü için online randevu oluşturabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Akü kaç senede biter?

Akümülatör ya da akü olarak bilinen ve arabaların elektrik mekanizmasını kalbi konumundaki parçanın kullanım ömrünü belirtirken iki husus ön plana çıkmaktadır. Bu hususlardan ilki akünün araca montajı yapılmadan yani aktif kullanılmadan önceki süreçtir. Eğer bir akü üretim tarihinden sonraki bir sene içerisinde aktif kullanılmaya başlamamışsa o aküyü satın almamanız tavsiye edilir. Akünün ömrü aracın ve elektronik sistemlerin kullanım sıklığına bağlı olarak değişir.

Araç çalışırken aküyü ne kadar sürede şarj eder?

Akü otomobilin motorunun çalışması ile birlikte bir alternatör tarafından şarj edilmeye başlar. Başlayan bu şarj süreci aracın elektronik aksamlarının aküden bir çekim yapıp yapmamasına bağlı olarak uzar ya da kısalır. Radyo, klima vs gibi aküden doğrudan elektrik çekimi yapan parçalar akünün dolum süresini uzatır. Fakat her şart altında otomobilin motoru çalışmaya başladıktan 15 ila 60 dakika arasında tam dolum gerçekleşir.

Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Akü tüm elektrik depolama aygıtları gibi belirli bir ömre ve kapasiteye sahiptir. Kullanım ömrü ya da kullanım kapasitesi bittiğinde aracın marş basmaması yani çalışmaması, araç içi ve araç dışı aydınlatmalarının sönük bir şekilde ışıması ya da hiç ışımaması gibi belirtiler akünün bittiğinin göstergesidir.

Akü Bittiğinde Neler Yapabiliriz?

Akü bittiğinde yapılabilecek en pratik işlem başka bir aracın çalışan aküsüne ait akım kutuplarından aktarma kabloları ile biten akünüze takviye yapmak olacaktır. Fakat bu geçici çözüm olacağından yapılması kesin olarak gerek şey Pendik akü servisine gelerek yeni bir akü ile eski akünün değişimini yapmak olacaktır.

Rölantide çalışan araba aküyü şarj eder mi?

Akünün bulunduğu her araçta bir alternatör ya da konjektör de bulunur. Alternatör yahut konjektörün vazifesi akünün sürekli dolu olmasını sağlamaktır. Otomobilde ister alternatör ister konjektör olsun rölanti esnasında akü şarj olmaya başlar.

İlgili Konular

ABS Beyin Tamiri

ABS Beyin Tamiri

ABS beyin tamiri" ifadesi, araçlarda kullanılan ABS (Anti-Blokaj Sistemi) beyinlerinin onarımı ile ilgili bir konsepti ifade eder.

Rehbere git

Katalizör Arızası

Katalizör, modern otomobillerin egzoz sistemlerinin ayrılmaz bir parçasıdır ve aracın çevreye olan etkisini azaltmak için kritik bir rol oynar.

Rehbere git
Katalizör Arızası
Amortisör Arızaları Nasıl Anlaşılır?

Amortisör Arızaları Nasıl Anlaşılır?

Amortisör Arızaları; farklı şekillerde görülebilmektedir. Örneğin; amortisörde yağ kaçağı sorunu olabilir, amortisör bağlantılarında sorun olabilir, amortisör gövdesi hasar görmüş olabilir, amortisörün bağlantı uçlarında sorun olabilir, amortisör piston mili paslanabilir veya amortisör bir anda kilitlenebilir. Bu ve bunun gibi pek çok sorun amortisör arızaları içerisinde yer almaktadır. Bu sorunları tespit etmek yalnızca yetkili servisin görevidir. Amortisör sorununun oluşmaması açısından düzenli periyotlarla bakım hizmetlerinden yararlanılmalıdır.

Rehbere git

Araç Beyninden Kilometre Sorgulama

Rehbere git
Araç Beyninden Kilometre Sorgulama