Motor Yağı & Filtre Değişimi

Motor Yağı & Filtre Değişimi

Motor yağı, içten yanmalı teknolojiye sahip tüm motor çeşitlerinde istisnasız olarak kullanılmaktadır.

Her ne kadar farklı ölçülerde ve yapılarda motor yağları olsa da teknik olarak motor yağının görevi motor içerisinde hareket eden mekanik akşamların maruz kaldığı sürtünmeleri en aza indirerek motor parçalarının deformasyona uğramasını engellemektir. Motor yağlarının araç kullanım şekline göre, belirli bir kullanım limitinden sonra değiştirilmesi gerekmektedir. Hangi ölçüde ve yapıda motor yağı kullanılacağı ise motorun cinsine göre değişmektedir. Pendik Motor Yağı Değişimi ve Motor Filtresi Değişimi için online randevu talebi oluşturarak vakit kaybetmeden işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.

Yağ nasıl değiştirilir?

Motor yağları yapıları gereği sıcaklığa karşı bir tepki verirler. Motor yağının akışkanlığı, motor ve hava soğuk sıcaklıktayken düşük seviyede olur. Fakat motor ısıtıldığında akışkanlık seviyesi yükselmektedir. Bu sebeple yağ değişimi öncesinde yağın daha kolay tahliye edilmesi için aracın kısa süre de olsa çalıştırılması gerekmektedir. Daha sonra motor bloğunun alt kısmına eski yağın boşaltılması için bir tepsi konulur ve motor tapası çıkartılarak eskimiş yağın tahliyesi sağlanır. Akabinde eskimiş olan ve motor bloğuna takılı haldeki yağ filtresi de sökülür ve yenisi ile değiştirilir. En son olarak motor cinsine uygun olan yeni yağ, yağ haznesine doldurularak yağ değişim işlemi tamamlanır.

Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Motor yağının belirli kullanım limitleri vardır ve bu limitleri belirleyen birçok faktör mevcuttur. Genel geçer kabul her 10.000 km’de bir yağ değişiminin yeterli olacağıysa da otomobilin yağ değişim zamanını belirleyen en önemli etken yağı değiştirilecek motorun hangi yakıt türüne göre üretildiğidir. Dizel ve benzinli motorlarda motor yağları farklı sıcaklığa ve basınca maruz kalırlar bu nedenle yağın uğradığı yıpranma da farklılık gösterir. Bir diğer unsur da aracın kullanım şeklidir. Kısa mesafelerde ve kısa çalışma aralıklarında kullanılan araçlardaki motor yağları uzun mesafelerde ve yüksek süratlerde kullanılan motorların yağlarına göre daha hızlı bozulmaktadır. Saydığımız tüm bu faktörler göz önünde bulundurularak şartlara göre 5.000 ila 10.000 km arasında bir yağ değişimi yapmak motor sağlığı açısından önemlidir.

Yağ değişimi neden önemlidir?

Motor yağı bir motor için tabiri caizse bir kan dolaşımı gibidir. Düzenli ve gerekli zamanlarda yağ değişimi yapılmayan motorlar eskiyen yağın görevini yapamaması sebebiyle yüksek sürtünmelere ve sıcaklıklara maruz kalırlar. Motor içerisindeki motor yatağı ile pistonlar yağın görevini yapamamasından kaynaklanan sürtünmenin etkisi ile aşınır ve bu aşınmalar ciddi mekanik arızalara doğurur. Bahsettiğimiz nedenlerden ötürü motor yağının değişimi araç için hayati önem taşır.

Hangi Markalarla Çalışıyoruz

Hyundai, Toyota, Audi, Citroën, Ford, Mercedes, Volkswagen, Opel ve Renault gibi dünya devi otomotiv üreticileri, ürettikleri araçlar için belirli yağ markalarını önermektedirler. Bu yağ markaları Castrol, Shell, Mobil-1 gibi dünya standartlarını belirleyen üst düzey yağ markalarıdır. Rensan Bosch Car Servisi olarak farklı motor tiplerine uygun çeşitlerde ve dünya standartlarını yakalamış kalitelerde yağ markalarını sizlere sunmaktayız. 

Sıkça Sorulan Sorular

Motor Yağı Değişimi gecikince ne olur?

Motor yağı değişimi motor ömrü açısından göz ardı edilemez bir önem taşır. Bir araçtaki en yüksek maliyetli tamirat motor üzerinde yapılacak olan tamirattır. Eğer motor yağı değişimi gecikirse eskimiş yağ motor içerisinde deformasyonlara sebebiyet verecek ve motor yatağı ile pistonların hasar görmesine neden olacaktır.

Motor yağı aracın çekişini etkiler mi?

Motor yağının kalitesi ve yeniliği aracın çekişini önemli derecede etkilemektedir. Zamanında değişmemiş ya da kalitesi düşük motor yağları, motorun gaz pedalına vereceği tepkiyi geciktirecek ve pistonların hareket hızının düşmesine neden olacaktır. Bu da çekişi yani araç performansının düşmesine neden olacaktır. 
 

Yağ değişiminde hangi filtreler değişir?

Yağ değişimi sırasında genel olarak değişimi yapılan filtre yağ filtresidir. Fakat yağ değişimi esnasında kontrol edilmesi halinde yakıt ve hava filtresinin değişimine de ihtiyaç duyulabilir. Hava ve yakıt filtresinin değişimi yağ değişimini yapacak servisin önerisi ile gerçekleşse de yağ filtresinin değişimi kesin olarak yapılmalıdır.
 

Yağ değişiminin faydaları nelerdir

Yağ değişimi motorun kullanım ömrü açısından oldukça faydalı olmakla beraber kullanım sırasında aracın daha stabil çalışmasını ve yüksek çekişli olmasını da sağlamaktadır.

İlgili Konular

Katalizör Arızası

Katalizör Arızası

Katalizör, modern otomobillerin egzoz sistemlerinin ayrılmaz bir parçasıdır ve aracın çevreye olan etkisini azaltmak için kritik bir rol oynar.

Rehbere git

ABS Beyin Tamiri

ABS beyin tamiri" ifadesi, araçlarda kullanılan ABS (Anti-Blokaj Sistemi) beyinlerinin onarımı ile ilgili bir konsepti ifade eder.

Rehbere git
ABS Beyin Tamiri
Otomatik Şanzıman Beyni Arızası Belirtileri

Otomatik Şanzıman Beyni Arızası Belirtileri

Otomatik şanzıman beyni, aracın şanzıman sisteminin merkezi kontrol ünitesidir ve bu sistemin doğru çalışmasını sağlar.

Rehbere git

Pendik Oto Tamir

Aracınızın her türlü arızasını giderecek donanımlı bir servisimiz var.

Rehbere git
Pendik Oto Tamir