Egzoz Emisyon
Egzoz Emisyon

Egzoz Emisyon

Egzoz emisyonu, içten yanmalı otomobillerin motorlarında gerçekleşen yanma işlemi sonucunda ortaya çıkan egzoz gazının içeriğini tanımlamak için kullanılan bir ibaredir.

İçten yanmalı motor teknolojisinin dünyada yaygınlaşması ve karbon salınımının artması sonucu ortaya çıkan hava kirliliği, küresel ısınma gibi tehlikeleri önlemek adına günümüzde belirli standartlara bağlanmıştır. Pendik egzoz emisyon servisi standartları egzoz gazı içerisinde bulunan nitrojen oksitler, hidrokarbonlar, karbon monoksit ve partiküller olmak üzere dört ana başlık altında belirlenmiştir. Belirlenen bu değerlerin denetimi dünya üzerinde kabul görmüş ve yoğun insan popülasyonunun olduğu bazı bölgelere içten yanmalı motora sahip araçların girişi dahi kısıtlanmıştır. Araçların egzoz sistemleri üzerinde EGR valfi, katalitik konvertör gibi egzoz emisyon değerlerini düşüren parçaların zorunlu tutulması ile beraber otomobillerin doğaya saldığı zehirli gazlar minimuma indirilmiştir. Ülkemizde ve dünyada trafiğe çıkışına izin verilen içten yanmalı motora sahip araçlar hem satış öncesinde hem de satış sonrasında bir takım egzoz emisyon denetlemelerine tabi tutulmaktadırlar. Satış sonrasında zorunlu araç bakım onarım ve muayene denetlemeleri sırasında yapılan egzoz emisyon testlerinde kritik eşiğin üzerinde değerler veren araçlar trafikten men edilebilmektedir. 

Pendik Egzoz Emisyon Servisi

Egzoz emisyonu, içten yanmalı motorlardaki yanma süreci sonucunda açığa çıkan egzoz gazlarının bileşenlerini ifade eden bir terimdir. İçten yanmalı motorların yaygın kullanımı ile beraber artan karbon emisyonları, hava kirliliği ve küresel ısınma gibi birtakım çevresel problemlere sebebiyet verir. Bu nedenle, modern egzoz emisyon standartları nitrojen oksitler, hidrokarbonlar, karbon monoksit ve partiküller olmak üzere dört kategori olmak üzere düzenlenmiştir. Bu standartlara uymak maksadı ile, yoğun nüfuslu yerlere içten yanmalı motorlu araçların girişi bazı bölgelerde sınırlandırılmış durumdadır. Araçların egzoz sistemlerinde, egzoz emisyonlarını azaltan EGR valfleri ve katalitik konvertörler gibi parçaların kullanımı mecburi bir hale gelmiştir ve böylelikle, otomobillerin çevreye bıraktığı zararlı gazların miktarı minimize edilmiştir. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de, içten yanmalı motorlu araçlar, trafiğe çıkmadan önce ve trafik sonrasında egzoz emisyon kontrolünden geçer. Pendik egzoz emisyon, araç muayeneleri sırasında yapılan egzoz emisyon testlerinde, belirli sınırların üzerinde emisyon değerine sahip araçların trafikten çekilmesi gerekir.

  

 

Egzoz Emisyon Ölçümü Periyotları

Egzoz emisyon ölçümü, araçların çevreye olan zararlı etkileri minimize etmek maksadı ile yapılan önemli bir denetleme sürecini ifade eder. Bu ölçümlerin periyotları, aracın modeli ve kullanımına bağlı olarak değişkenlik göstermekle beraber, çoğu ülke belirli periyotları zorunlu tutmaktadır. Türkiye'de, binek araçların ve hafif ticari araçların egzoz emisyon ölçüm periyodu iki yılda bir olacak şekilde belirlenmiştir. Ağır vasıta ve otobüs gibi büyük araçlar için bu zaman aralığı yılda bir kez olacak şekilde düzenlenmiştir. Bu düzenli egzoz emisyon kontrolleri, araçların çevresel standartlara uygunluğunu sağlamak ve hava kirliliğini minimize etmek açısından kritik bir önem taşır. Belirlenen ölçüm periyotlarına riayet etmek her araç sahibi için bir vatandaşlık görevi olmanın ötesinde bir insanlık görevi olarak da görülebilir.    

Sıkça Sorulan Sorular

Egzoz Emisyon Değerleri Ne Olmalı?

Egzoz emisyon değerleri, aracın çevreye olan olumsuz etkilerini minimize etmek için belirlenmiş olan limitleri ifade eder. Bu değerler, aracın türü, yaşı ve motor teknolojisine göre farklılık gösterir. Örneğin, AB’de uygulanan Euro normları, yeni otomobillerin karbonmonoksit, hidrokarbon ve partikül madde emisyon değerleri için maksimum sınırlar belirlemiştir. Bu standartlar zamanla daha katı hale gelmiş ve Euro 6 gibi son standartlar, bilhassa dizel motorlarda partikül ve nitrojen oksit emisyonlarını düşük seviyelere çekmeyi amaçlar. Bu değerlerin üzerine çıkılması, aracın çevresel düzenlemelere uygun olmadığını ifade eder ve bazı yaptırımların uygulanmasına sebebiyet verebilir. Özetle, egzoz emisyon değerlerinin ülkeden ülkeye ve araçların özelliklerine göre değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Pendik egzoz emisyon ölçümü servisimizde uygun periyotlarda, belirlenen değeri korumak için ölçüm ve bakımlar titizlikle yapılmaktadır.

İlgili Konular

ESP Işığı Neden Yanar?

ESP Işığı Neden Yanar?

ESP ışığınız yanıyorsa aracınızın elektronik stabilite sisteminde bir sorun olabilir. Bu yazıda ESP ışığının yanma nedenlerini, olası arızaları ve çözüm önerilerini bulabilirsiniz. Güvenli sürüş için önemli bilgiler!

Rehbere git

Araç kışlık bakımı ne zaman yapmalıdır?

Araç kışlık bakımı, ülkemiz gibi dört mevsimin birden görüldüğü bölgelerde hem can hem de mal kayıplarının önüne geçmek adına oldukça önemli bir rutindir. Hava durumlarının araçlar için zorlayıcı koşulları oluşturmaya başlaması sonbahar mevsiminde yoğun yağmur yağışları ile başlar. Hava sıcaklığı ise yine sonbahar mevsiminde kademeli olarak düşer. Her ne kadar iklim durumları şehirden şehire değişse de araç kışlık bakımı en geç kasım ayı sonu ila aralık ayının başlarında tamamlanmış olmalıdır. Kışlık bakımın geciktirilmesi ya da yaptırılmaması durumunda araç sürüşü, tehlike...

Rehbere git
Araç kışlık bakımı ne zaman yapmalıdır?
ABS Beyin Tamiri

ABS Beyin Tamiri

ABS beyin tamiri" ifadesi, araçlarda kullanılan ABS (Anti-Blokaj Sistemi) beyinlerinin onarımı ile ilgili bir konsepti ifade eder.

Rehbere git

Pendik Dacia Servis

Pendik Dacia servisi Rensan Otomotiv, Bosch Car Service güvencesiyle Dacia araçlara özel bakım ve onarım hizmetleri sunmaktadır.

Rehbere git
Pendik Dacia Servis